Ο Νίκος Μιχαλόπουλος κεντρικός ομιλητής στη μεγάλη εκδήλωση της Άρτας ενάντια στο bullying.
ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025
Με κεντρικό καλεσμένο και ομιλητή τον βραβευμένο συγγραφέα, πρωταθλητή του ακοντισμού και εκπαιδευτικό, Νίκο Μιχαλόπουλο, πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η μεγάλη εκδήλωση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Άρτης, τον Δήμο Αρταίων και την Αναπτυξιακή Εταιρία του Δήμου Αρταίων «Αρταίων Δημοτική Ανώνυμη Εταιρία» Α.Δ.Α.Ε. ΟΤΑ, με τίτλο «Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ: ΟΧΙ» και θέμα τον ενδοσχολικό εκφοβισμό, στο Συνεδριακό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Μαξίμου του Γραικού.
Στην κατάμεστη αίθουσα από γονείς, παιδιά, ανθρώπους της Εκπαίδευσης και πολίτες του Συνεδριακού Κέντρου, ο Νίκος Μιχαλόπουλος άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα αντίστασης απέναντι στα εμπόδια, την αμφισβήτηση, την απογοήτευση και τη μοναξιά, τοποθετώντας ένα δυνατό όνειρο, μια ακλόνητη πίστη στον στόχο και μια συνεχή διάθεση για προσωπικές υπερβάσεις, ενώ ο διάλογος που ακολούθησε αμέσως μετά ήταν η καλύτερη απόδειξη της ανταπόκρισης του κόσμου.
Ο συγγραφέας και αθλητής, για όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση, που μεταδιδόταν live από το ARTTV, ξεκίνησε ένα ταξίδι από τα παιδικά του χρόνια, που η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό αντιμετώπιζε μόνο εμπόδια και κλειστούς δρόμους, μέχρι το σήμερα, που εξακολουθεί να ρίχνει το ακόντιό του αγωνιστικά, αγγίζοντας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, που κάποιες στιγμές γινόταν βαθιά συγκινητικός, ευαίσθητα θέματα, όπως αυτά της αμφισβήτησης, της υπέρβασης, της δύναμης του ονείρου στη ζωή μας, αλλά και της ικανότητας του αθλητισμού να δίνει απαντήσεις και ελπίδα στα σύγχρονα προβλήματα βίας, με αποκορύφωμα αυτό της ενδοσχολικής βίας, ένα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς, μια και ο ίδιος υπήρξε θύμα bullying στα πρώτα χρόνια της σχολικής του ζωής.
Όχημα στο ταξίδι αυτό το antibullying best seller graphic novel του «ΘΕΣ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ; …ΟΜΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ» που στις 5 Φεβρουαρίου επανακυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγκυρα ανανεωμένο με νέες προσθήκες, νέο εξώφυλλο και με νέο τίτλο «ΤΟ ΥΠΟΠΤΟ ΘΗΤΑ».
Το βιβλίο στην πρώτη του έκδοση αποτέλεσε το επίσημο βιβλίο του συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όταν κατείχε την Πανευρωπαϊκή Προεδρία για θέματα bullying, ενώ, ως προτεινόμενο βιβλίο από το Υπουργείο Παιδείας για το θέμα της ενδοσχολικής βίας, στάθηκε η αφορμή του 1ου Πανελληνίου Διαγωνιστικού Μαθητικού Φεστιβάλ ενάντια σε κάθε μορφή βίας, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από σχολεία κάθε σχολικής βαθμίδας όλης της Ελλάδας και πρωτότυπα μουσικά τους έργα, ο τελικός του οποίου πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία από τον Δήμο Κηφισιάς, ενώ τα τραγούδια των 12 finalists του τελικού κυκλοφόρησαν σε cd από τις Εκδόσεις Άγκυρα.
Η κ. Κλεοπάτρα Βασιλείου, Διευθύντρια Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Άρτας, η οποία άνοιξε την εκδήλωση με την τοποθέτησή της, είπε αμέσως μετά για τον συγγραφέα:
«Αγαπημένε Νίκο, ο Φουκώ είπε κάποτε, πως ο τρόπος που οι άνθρωποι μιλούν είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Οι λέξεις που επιλέγουν, τα παραδείγματα που χρησιμοποιούν και ο τρόπος που δομούν τα επιχειρήματά τους είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας αρχιτεκτονικής ταυτότητας, αφομοίωσης αξιών ιδίας κοινωνικοποίησης. Ακούγοντάς σε απόψε, θα πρέπει να αναφέρω τον ισχυρό αξιακό σου κώδικα, τον δρόμο που επέλεξες να βαδίσεις και να γίνεις ο Άνθρωπος που είσαι σήμερα. Χαίρομαι που σε γνώρισα και να θυμάσαι πως στην Ήπειρο έχεις καλούς φίλους που είναι εδώ για σένα. Σου εύχομαι από καρδιάς να είσαι χαρούμενος, να προχωράς στη ζωή με την περιέργεια μικρού παιδιού!»
Την εκδήλωση προλόγισε, καλωσορίζοντας τον επίσημο καλεσμένο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης, κ.κ. Καλλίνικος, ο Δήμαρχος Αρταίων, κ. Χριστόφορος Σιαφάκας, ο Βουλευτής Άρτας, κ. Γεώργιος Στήλιος, ενώ παρεβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, κ. Χρήστος Γκιώνης, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ΟΤΑ, κ. Νίκος Κέφης, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, κ. Μαρία Γιαννακού, και ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Διεθνής μας Διαιτητής Καλαθοσφαίρισης, κ. Κωνσταντίνος Μητσόπουλος, που ήταν ο εμπνευστής και η ψυχή της όλης οργάνωσης. Την εκδήλωση παρουσίασε η εκπαιδευτικός, κ. Κατερίνα Ντάση.
Ο ίδιος ο συγγραφέας αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης δήλωσε:
«Κάθε φορά που έρχομαι στην Ήπειρο, φεύγω ένας πιο ανάλαφρος και χαρούμενος άνθρωπος. Οι εκδηλώσεις που έχουμε κάνει στο παρελθόν είναι έντονα χαραγμένες στη μνήμη μου και σε μια πολύ ξεχωριστή θέση ανάμεσα σε πολλές εκατοντάδες που έχω κάνει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ανταπόκρισή σας πάντα και η οργάνωσή σας είναι ξεχωριστή και ουσιαστικά αποτελεσματική για τη σχολική κοινότητα. Μια τέτοια ήταν και η σημερινή και σας ευχαριστώ από την καρδιά μου για τον τρόπο που με αγκαλιάσατε. Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στην κ. Κλεοπάτρα Βασιλείου για την αμεσότητά της, το χαμόγελό της και το σπουδαίο έργο που κάνει στον τόπο της για τα παιδιά και φυσικά στον αεικίνητο άνθρωπο του αθλητισμού και της Εκπαίδευσης, κ. Κωνσταντίνο Μητσόπουλο, που δεν σταματά ποτέ να με εκπλήσσει ευχάριστα με τη δυναμική του και τις ιδέες του για αφορμές δράσεων που εξελίσσουν την ιδιαίτερή του πατρίδα και τη ζωή των μαθητών της. Ευχαριστώ επίσης τον Δήμο της Άρτας και τους ανθρώπους του για τη φιλοξενία και φυσικά τον Δήμαρχο, κ. Σιαφάκα για την παρουσία του και τη βοήθειά του και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Άρτης, κ.κ. Καλλίνικο για τα λόγια του και την ευχή του. Πάντα στη διάθεσή μας με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό, σεβασμό και αγάπη.»





