«Κύριε Μιχαλόπουλε, η προσφορά σας είναι πολύτιμη, μεγάλη και ανεκτίμητη» Διευθυντής 1ου Δημ. Σχολείου Άνω Λιοσίων

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων υποδέχτηκε ξανά μέσα σε διάστημα δύο μηνών τον βραβευμένο συγγραφέα, Νίκο Μιχαλόπουλο, κατόπιν απαίτησης της διεύθυνσης και του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «ΤΟ ΥΠΟΠΤΟ ΘΗΤΑ», ενός antibullying graphic novel, ανανεωμένη έκδοση του βιβλίου του για το bullying “ΘΕΣ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ; …ΟΜΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ».
Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν τεράστια, όπως και όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου, οι οποίοι έγραψαν μετά το τέλος της εκδήλωσης:

«Αγαπητέ κύριε Μιχαλόπουλε,
ήταν μεγάλη χαρά και τιμή για μας η παρουσία σας στο σχολείο μας! Τα λόγια και τα μηνύματα που περάσατε στα παιδιά μας ήταν πολύτιμα! Σας ευχόμαστε να είσαστε πάντα υγιής και δημιουργικός!»

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιώργος Παπαδοκωστάκης, τόνισε:

«Κύριε Μιχαλόπουλε, Ευχαριστούμε πολύ για όλα!! Η προσφορά σας είναι πολύτιμη, μεγάλη και ανεκτίμητη!!»

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος ξεκίνησε ένα ταξίδι για τους μικρούς του φίλους από τα παιδικά του χρόνια, που η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό αντιμετώπιζε μόνο εμπόδια και κλειστούς δρόμους, μέχρι το σήμερα, που εξακολουθεί να ρίχνει το ακόντιό του αγωνιστικά, αγγίζοντας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, που κάποιες στιγμές γινόταν βαθιά συγκινητικός, ευαίσθητα θέματα, όπως αυτά της αμφισβήτησης, της υπέρβασης, της δύναμης του ονείρου στη ζωή μας, αλλά και της ικανότητας του αθλητισμού να δίνει απαντήσεις και ελπίδα στα σύγχρονα προβλήματα βίας, με αποκορύφωμα αυτό της ενδοσχολικής βίας.

Όχημά του στην παρουσίαση εκτός του νέου του βιβλίου και το best seller του θετικής σκέψης «ΟΙ ΚΟΡΥΦΕΣ ΜΕΣΑ ΜΑΣ», αλλά και το αλληγορικό παραμύθι για τη διαφορετικότητα «ΤΟ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΠΑΙΔΙ», σε μια διαδρομή προς τα κομμάτια εκείνα του εαυτού μας που, ενώ συνήθως δεν τα εκτιμάμε, πολλές φορές μας δείχνουν τον δρόμο προς όλα αυτά που μας κάνουν ξεχωριστούς και γνήσιους, μοναδικούς και ικανούς να κυνηγήσουμε και να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας, συνειδητοποιώντας τη σπουδαιότερη ίσως αλήθεια όλων, πως το να είμαστε ο εαυτός μας, είναι το μόνο που μπορεί να μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους.

Ο συγγραφέας ξετύλιξε το κουβάρι των ιστοριών που είχε να μοιραστεί με τα παιδιά, ταυτίζοντάς τες σε πολλά σημεία με κομμάτια της δικής του πορείας και ζωής, που είχαν όλα αυτά στα οποία είχε σταθεί λίγο πριν: εμπόδια, αμφισβήτηση, απογοήτευση, μοναξιά, αλλά και ένα δυνατό όνειρο, μια ακλόνητη πίστη στον στόχο και μια συνεχή διάθεση για προσωπικές υπερβάσεις, ενώ ένα πολύ δυνατό «Ονειρεύομαι Θέλω Μπορώ», που είναι το πολύ γνωστό μήνυμα του, ήταν το καλύτερο αποχαιρετιστήριο από τα παιδιά.

Για το βιβλίο του Νίκου Μιχαλοππουλου «ΤΟ ΥΠΟΠΤΟ ΘΗΤΑ» η Ψυχολόγος, Γιούλη Μπαλίκου, έγραψε:

«Ο Νίκος Μιχαλόπουλος με ένα υπέροχο και δυνατό graphic novel καταφέρνει όχι μόνο να μας αφυπνίσει για το σοβαρό θέμα του σχολικού εκφοβισμού, αλλά και να μας ταξιδέψει. Μέσα από τις ιστορίες του αναγνωρίζουμε δικές μας ιστορίες.

Τα δυνατά μηνύματα του Νίκου Μιχαλόπουλου συνοδεύει η επίσης δυνατή εικονογράφηση του Μιχάλη Λουκιανού. Σκυμμένα πρόσωπα θυμάτων και θυμωμένα πρόσωπα θυτών. Αυτά που θα εναλλαχθούν μετά από χρόνια κι οι θύτες θα δουν τους εαυτούς τους να σκύβουν το κεφάλι μέχρι που κάποιος, ίσως και δικό τους θύμα, τους δώσει «ένα ποτήρι χυμό» και τους πει «Στέλιο, πιες. Θα σου κάνει καλό. Δεν ξέρω, αν με θυμάσαι. Είμαι ο Άγγελος… »

Η Βραβευμένη συγγραφέας και μεταφράστρια, Κώστια Κοντολέων έγραψε επίσης για το βιβλίο:

«Δεν είναι ένα χαρούμενο βιβλίο, όπως και δεν είναι απλά και μόνο ένα καλό βιβλίο. Είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο.

Είναι ένα μυθιστόρημα που οδηγεί τον αναγνώστη σε σκοτεινά μονοπάτια. Ο συγγραφέας έχει δημιουργήσει έναν οδυνηρά ρεαλιστικό μύθο, που δεν ολισθαίνει σε κοινοτοπίες, τετριμμένες ατάκες και γλυκερούς διαλόγους και που φτάνει στον αποκορύφωμα του, όταν αποδομεί την βία μέσα από τους λόγους που την δημιουργούν.

Λοιπόν, θα πρέπει κάποιος να κρύβεται πίσω από μια μάσκα ή να είναι ο εαυτός του και να παλεύει σε καθημερινή βάση για να παραμείνει αυτός που πραγματικά είναι;

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος, κατάφερε όπως πάντα να μας ξαφνιάσει με ένα μυθιστόρημα, γροθιά στο στομάχι.
Και στο πιο πάνω ερώτημα μας απαντά ξεκάθαρα και τολμηρά.
Να είσαι ο εαυτός σου!»

Το «ΥΠΟΠΤΟ ΘΗΤΑ» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγκυρα