
10 ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Μάθε τα μυστικά τους, βάλτους στη σειρά ανάλογα με την σπουδαιότητά τους και
ανακήρυξε τον ΜΕΓΑΛΟ ΝΙΚΗΤΗ!!!
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Διεθνώς αναγνωρισμένη πλέον η συνεισφορά του ωμού ελαιόλαδου στην υγιεινή
διατροφή. Γνωστή από τα αρχαία χρόνια στην ανατολική Μεσόγειο η ελιά
πρωταγωνίστησε όχι μόνο στην διατροφή, αλλά και στην αρωματοθεραπεία και την
ιατρική με τα θεραπευτικά έλαια.
ΦΕΤΑ
Αποτελεί βασικό στοιχείο της χωριάτικης σαλάτας και λέγεται φέτα μόνο εφόσον
παρασκευάζεται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες της Ελλάδας, βάσει του νόμου της
Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Η
καταγωγή της χάνεται στους προϊστορικούς χρόνους και παρασκευάζεται από γάλα
προβάτου, ενώ μόνο το 30% από τον νόμο επιτρέπεται να είναι από γάλα κατσίκας.
ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΠΑΣΤΕΣ
Το ΄΄ψάρι του φτωχού’’ αφού καθαριστεί, του αφαιρούνται τα εντόσθια και το κεφάλι
και τρίβεται με μπόλικο αλάτι, το οποίο απορροφά τα υγρά του. Η ουρά μένει, για να
μπορούμε να το πιάνουμε από αυτήν και να απολαμβάνουμε αυτόν τον πλούσιο μεζέ
σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σε βιταμίνη D, Β12 και πρωτεΐνες.
ΚΡΙΘΑΡΟΚΟΥΛΟΥΡΑ
Το σιτάρι δίνει νοστιμότατο ψωμί, αλλά το κριθάρι είναι πιο εύκολο στην
καλλιέργεια, την επεξεργασία και την φύλαξη, αφού δεν προτιμάται από τα τρωκτικά.
Για τον λόγο αυτό αποτέλεσε την επιλογή στο φαγητό των απομονωμένων ορεινών
και νησιωτικών αγροτικών περιοχών, οι οποίες δημιούργησαν τα κριθαροκούλουρα
και με λίγη τριμμένη φρέσκια ντομάτα, μια κουταλιά μαλακό λευκό τυρί, δύο
σταγόνες λάδι και μπόλικη ρίγανη τα μετέτρεψαν σε πραγματικό μεζέ.
ΜΑΣΤΙΧΑ
Φυτρώνει μόνο στην Χίο, ίσως λόγω της μικρής βροχόπτωσης, της μεγάλης
ηλιοφάνειας και του ασβεστολιθικού εδάφους του νησιού, που γεννάει το δέντρο, που
δακρύζει και βοηθάει στη χώνεψη, καθαρίζει το στόμα και προσθέτει άρωμα σε
κρέμες, γλυκά και ποτά.
ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά μετατράπηκαν σε γλυκά του κουταλιού, με πρώτους
δασκάλους τους μάγειρες των Σουλτάνων, τους Χιώτες και καθώς στα ψυχρά
κλίματα των βορείων Βαλκανίων τα γλυκά ήταν πάντα πιο λιπαρά με βάση το γάλα, η
Ελλάδα παρουσίασε την εναλλακτική λύση, που έμελε να γίνει και η πιο απλή μορφή
γλυκού, που εύκολα μπορεί να φτιαχτεί σε κάθε σπίτι και να φυλαχτεί για μεγάλο
χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου.
ΣΤΑΦΙΔΑ
Έσωσε πολύ κόσμο από την πείνα κατά τα δύσκολα χρόνια του πολέμου, καθώς
αποτελούσε πάντα ένα από τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα μας. Δεν παράγεται
από όλα τα είδη σταφυλιού αλλά από το πιο αυτοκρατορικό (σουλτάνος) , όπως λέει
και το όνομά του (σουλτανίνα). Περιέχει 70% σάκχαρα και είναι πιστός σύντροφος
κάθε αθλητή, ορειβάτη, ποδηλάτη, στρατιώτη και φυσικά παιδιού, που θέλει γρήγορα
μετά από ένα ενεργειακό γλύκισμα να επιστρέψει στο παιχνίδι του.
ΠΑΣΤΕΛΙ
Το μέλι δώρο των Θεών. Τονωτικό, λαμπερό και πεντανόστιμο, αλλά έτσι όπως είναι
ρευστό είναι κάπως δύσκολο να το μεταφέρει κανείς εύκολα στις καθημερινές του
δραστηριότητες. Γι’ αυτό παντρεύτηκε με το σουσάμι, πλούσιο σε βιταμίνη Ε,
ασβέστιο, κάλλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο και δημιούργησε μια απλή και
δυνατή μορφή γλυκίσματος, που μπορεί να διατηρηθεί για πολύ καιρό.
ΡΕΤΣΙΝΑ
Προέκυψε από την συνήθεια των αρχαίων να σφραγίζουν με ρετσίνι πεύκου τους
αμφορείς, στους οποίους φύλαγαν το λευκό κρασί, για να μην μπαίνει αέρας μέσα και
το ξινίζει, με αποτέλεσμα να διαρρέει μέρος αυτού μέσα στο κρασί και να του δίνει
μια νέα μεθυστική γεύση πευκοδάσους. Το αγαπημένο κρασί των ταπεινών πιάτων
και φυσικά των τουριστών, που επισκέπτονται κάθε χρόνο την χώρα μας.
ΟΥΖΟ
Το ευγενές ποτό της Ελλάδας προέρχεται από γλυκάνισο εξαιρετικής ποιότητας,
μαστίχα Χίου, βότανα της ελληνικής γης και καθαρή απόσταξη ατελείωτων ωρών και
αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα, που εξάγει η Ελλάδα στο εξωτερικό σε
πάνω από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο.