«Διάλογος με το Στάδιο» το νέο βιβλίο του Νίκου Μιχαλόπουλου για το ΟΑΚΑ

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Το νέο του βιβλίο κράτησε σήμερα για πρώτη φορά στα χέρια του ο συγγραφέας Νίκος Μιχαλόπουλος.
Τίτλος του «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ», σε εικονογράφηση του Δημήτρη Γεωργοπάλη.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη έκδοση, αφού το βιβλίο αυτό σηματοδοτεί τα 40ά γενέθλια του Ολυμπιακού μας Σταδίου και ο συγγραφέας παραχώρησε τα πνευματικά του δικαιώματα στο ΟΑΚΑ, προκειμένου οι ιστορικές Εκδόσεις Άγκυρα να μπορέσουν να επιμεληθούν ένα βιβλίο αναφορά στην ιστορία και τις αξίες του χώρου που αποτελεί το σπουδαιότερο ίσως κύτταρο πολιτισμού των τελευταίων 40 χρόνων με πλήθος σημαντικών αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και με κορωνίδα τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Το βιβλίο είναι χτισμένο σε τέσσερα επίπεδα. Το πρώτο είναι η βασική αλληγορική ιστορία, πάνω στην οποία βασίζεται όλο το βιβλίο και η οποία με έναν πολύ συναισθηματικό τρόπο απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Το δεύτερο επίπεδο αφορά στην τοποθέτηση των ηρώων του βιβλίου σε 40 διαφορετικά θέματα, όσα και τα χρόνια ύπαρξης του Σταδίου, με μια περισσότερο φιλοσοφική προσέγγιση. Το τρίτο επίπεδο έχει να κάνει με την ανάπτυξη 40 και πάλι εντυπωσιακών στοιχείων της ιστορίας του ΟΑΚΑ, που ίσως να μην είναι πολύ γνωστά και τέλος στο τέταρτο επίπεδο διατρέχουμε τον χρόνο 20 χρόνια μπροστά και βλέπουμε το Στάδιο στην εξέλιξή του μέσα από τα μάτια του ήρωα του βιβλίου, που θα μπορούσαν να είναι τα μάτια του καθενός από μας.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:
«Το Στάδιο στέκει κοντά μας 40 ολόκληρα χρόνια. Μας έχει υποδεχτεί, μας έχει αγκαλιάσει, μας έχει διασκεδάσει, μας έχει κάνει περήφανους, μας έχει ξυπνήσει συναισθήματα και έχει γράψει ιστορία. Σήμερα όμως αποφάσισε να μιλήσει, να μοιραστεί μια άλλη αλήθεια, να διηγηθεί μια λίγο διαφορετική ιστορία, μέσα από μια όχι συνηθισμένη οπτική γωνία και να ταξιδέψει μαζί μας στο χθες, το τώρα, αλλά κυρίως στο αύριο, εκεί δηλαδή που ζει το όνειρο και η πραγματοποίησή του.
Ποιός είναι έτοιμος λοιπόν να κάνει έναν διάλογο με το Στάδιο;»

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος, ο οποίος τα τελευταία 10 χρόνια πραγματοποιεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΟΑΚΑ, ως απεσταλμένος του Υπουργείου Παιδείας, έχοντας υποδεχτεί και μιλήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά κάθε σχολικής βαθμίδας από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, έγραψε σήμερα στις επίσημες σελίδες του στα social media:

«Το Ολυμπιακό μας Στάδιο μοιράζεται την ιστορία του, τις σκέψεις του, τα συναισθήματά του, τις αξίες του, το όραμά του για το μέλλον, μέσα από τα μάτια και τις καρδιές των παιδιών.

Το ΟΑΚΑ γιορτάζει τα 40 του χρόνια και ετοίμασε με αγάπη ένα ξεχωριστό δώρο για όλα τα παιδιά και όλους όσοι κρύβουν μέσα τους ένα παιδί.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γενικό Συντονιστή Διευθυντή του ΟΑΚΑ, κ. Κωνσταντίνο Χαλιορή για τη δυνατότητα που μου έδωσε να πραγματοποιήσω ένα συγγραφικό μου όραμα για το αγαπημένο μου Στάδιο, αλλά και για την ψυχή που βάζει καθημερινά, ώστε το Στάδιό μας να περάσει πιο φωτεινό και πιο ολοκληρωμένο από ποτέ στην ώριμη αυτή νέα φάση της ύπαρξής του.

Περήφανοι, με την εκδότριά μου, κ. Αναστασία Παπαδημητρίου, των ιστορικών Εκδόσεων Άγκυρα, που επιμελήθηκαν την έκδοση, κρατώντας στα χέρια μας τα πρώτα βιβλία αμέσως μετά την άφιξή τους από το τυπογραφείο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον υπέροχο εικογράφο μας, κ. Δημήτρη Γεωργοπάλη, για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο διάβασε τη ψυχή μου και την απέδωσε με χρώμα και φως.»