Ο Νίκος Μιχαλόπουλος στο θριαμβευτικό 1ο Mentoria Youth Summer Camp στη Θεσσαλονίκη

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021
Πάντα πίστευα ότι όλα στη ζωή ξεκινάνε από ένα όνειρο, στο οποίο κανένας δεν μπορεί να σου βάλει όρια. Μεγαλώνοντας, πετάς τα φανταστικά στοιχεία αυτού του ονείρου και μπαίνεις πιο βαθιά στην ουσία του, αναζητώντας λέξεις και έννοιες πιο ουσιαστικές και δυναμικές και το «ονειρεύομαι» αυτό γίνεται «θέλω». Κι όταν πια βλέπεις τα πρώτα δειλά σημάδια επιτυχίας των διεκδικήσεών σου, προχωράς σε ένα ψηλότερο σκαλοπάτι συνειδητότητας που είναι το «μπορώ». Και όταν πεις «μπορώ» και το πιστέψεις, κανένας δεν μπορεί να σε κουνήσει από εκεί.

Η επαφή μου με τα παιδιά και τους γονείς τους στο 1ο Mentoria Youth Summer Camp, στο «Σχολειό της Φύσης», στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, από 21 έως 28 Αυγούστου 2021, στις δύο συναντήσεις μας, προσπάθησα να έχει αυτή την ονειρική διάθεση μέσα από δρόμους που αποτέλεσαν μονοπάτια προς τις δικές μου κορυφές. Μονοπάτια που και κι εγώ, όπως και όποιος άλλος τα διανύσει συνειδητοποιεί στο τέλος πως τον οδηγούν πάντα σε εκείνες τις κορυφές, που αν και συνήθως φαίνονται μακριά από εμάς και μας προκαλούν, συνήθως βρίσκονται μέσα μας και έχουν χτιστεί όλα αυτά τα χρόνια από τις αξίες μας, τις εμπνεύσεις μας, τους στόχους μας, τους φόβους μας, τα πρότυπά μας, τις ίδιες μας τις επιλογές.
Και τέτοιους δρόμους ελπίζουμε στη Mentoria και προσπαθούνε να κρατήσουμε ανοιχτούς ή και να τους μετατρέψουμε σε λεωφόρους για τα παιδιά μας μέσα από ένα λίγο διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα, που θα μπορεί να ακούει την καρδιά τους, οδηγώντας την σε δρόμους που θα την κάνουν να χτυπάει πάντα δυνατά και έτοιμη για μεγάλα προσωπικά ταξίδια. Τα ταξίδια δηλαδή που κάνει κάποιος, όταν βρίσκει αυτό που τον κάνει χαρούμενο και ολοκληρωμένο στη ζωή του.

Περπατώντας με τα παιδιά μέσα από πανέμορφα χωράφια και φορτωμένους αμπελώνες και μιλώντας μαζί τους, βλέποντας τη θάλασσα στο βάθος, γέμισα από έναν ορίζοντα που νιώθω πως όλοι έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.
Αν υπήρχαν πράγματα που με ενοχλούσαν σε αυτό τον ορίζοντα;
Ναι, υπήρχαν. Οι κολώνες της ηλεκτρικού ρεύματος με τα καλώδιά τους, που απομάκρυναν τη σκέψη μου από το πλάτος αυτού του ορίζοντα και τη φυσική ομορφιά του.
Ήταν όμως ικανές να μου χαλάσουν αυτή τη μαγική στιγμή αλήθειας με τα παιδιά;
Όχι δεν ήταν. Όπως ακριβώς και στην ίδια τη ζωή, όπου τίποτα δεν είναι δυνατό να σε κρατήσει μακριά από τα «θέλω» σου και τα «μπορώ» σου, όταν αυτά είναι απόλυτα δυνατά και σίγουρα.

Ωριμάζοντας, κατάλαβα πως το «μπορώ» δεν είναι το τελευταίο κομμάτι του εξελικτικού ταξιδιού μας. Υπάρχει το «μου αξίζει» και το «δικαιούμαι» και αν και η πορεία προς τα εκεί δεν είναι καθόλου εύκολη, η θέα από κει ψηλά είναι ασύγκριτη.

Νίκος Μιχαλόπουλος
‘’Ονειρεύομαι Θέλω Μπορώ”
Πρωταθλητής του ακοντισμού – Συγγραφέας – Εκπαιδευτικός – Ακτιβιστής – Ιδρυτικό μέλος της Mentoria
———————————
🔺Web Site: www.nikosmichalopoulos.gr
🔺Facebook: https://www.facebook.com/nikomichalopoulos/
🔺Twitter: https://twitter.com/AnnaNikos1
🔺Instagram: https://www.instagram.com/nikos__michalopoulos/