Το θέμα είναι σε ποιους εμείς οι ίδιοι αποδίδουμε τον ρόλο και τη βαρύτητα του προτύπου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Το θέμα δεν είναι αν ο Τσιτσιπάς ή ο κάθε Τσιτσιπάς έκανε ή όχι ατυχείς δηλώσεις. Το θέμα είναι σε ποιούς εμείς αποδίδουμε τον ρόλο και τη βαρύτητα του προτύπου.
Να είσαι πρότυπο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και πρότυπο δεν σε κάνει κανένα grand slam και κανένα ολυμπιακό μετάλλιο. Πρότυπο σε κάνει η συμπεριφορά σου, ο τρόπος ζωής σου, οι απόψεις σου, το κατά πόσο μπορείς να ανοίξεις δρόμους για άλλους ανθρώπους και κυρίως για τα παιδιά. Οι επιτυχίες, στις οποίες τις περισσότερες φορές δίνεται πολύ περισσότερη προσοχή σε σχέση με την αξία τους, απλά σου δίνουν μια μεγαλύτερη πλατφόρμα περάσματος αυτών των χαρακτηριστικών.
Στον Στέφανο και σε κάθε Στέφανο που ενστερνίζεται τις απόψεις του σχετικά με τον εμβολιασμό και τις μοιράζεται χωρίς ιδιαίτερη σκέψη με τον υπόλοιπο κόσμο, εκμεταλλευόμενος ακριβώς αυτή την πλατφόρμα, να θυμίσω πως κάποιες φορές στη ζωή δεν κάνουμε αυτό που είναι σωστό μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για τους γύρω μας. Και αν όχι για τους πολλούς, τουλάχιστον για τους δικούς μας. Τους γονείς μας, τους παππούδες μας, τα αδέλφια μας, τους συνεργάτες μας, που ίσως και να μην έχουν το δικό μας εξαιρετικό ανοσοποιητικό σύστημα, ούτε τη δική μας νεανική ηλικία. Αν και τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν, ότι από το μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας που αρρώστησαν από τον ιό σε αυτή την ιδιαίτερα μικρή ηλικία και σε πολύ καλή κατάσταση υγείας, 100 έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους. Ίσως λοιπόν η πρόταση του να νοσήσουν οι νέοι, τους θωρακίζει περισσότερο από το να εμβολιαστούν, είναι ασφαλέστερο να εκφράζεται από τους ειδικούς και όχι από κάποιους που δεν έχουν τελειώσει ούτε το σχολείο, αλλά τυχαίνει, επειδή είχαν το ταλέντο και το προσπάθησαν πολύ, να παίζουν καλό τέννις, να τρέχουν πολύ γρήγορα, να τραγουδάνε ή να χορεύουν υπέροχα. Αν θελήσω να μάθω τέννις, θα πάω στον τεννίστα, αν θέλω να μάθω να τραγουδάω, θα πάω στον τραγουδιστή, αν θέλω να γίνω καλά, θα πάω στον γιατρό.
Φυσικά και ο καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη του και ίσως και να κάνει ό τι θέλει σε σχέση με τον εαυτό του, αλλά το να εκφράζει δημόσια τη γνώμη του και μάλιστα όταν αυτή έρχεται σε κόντρα με τον αγώνα που δίνεται παγκόσμια για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μεγάλο fault. Double fault. Out. Όπως και το να σπας τη ρακέτα σου μέσα στο γήπεδο. Όπως και το να φωνάζεις ή να χτυπάς δημόσια τον προπονητή σου ή τον πατέρα σου. Όπως και το να φέρεσαι προσβλητικά στα ball boys και τα ball girls. Ή τα έχεις απλώς να σου κουβαλάνε την πετσέτα ή να σου κρατάνε την ομπρέλα, όταν εσύ κάθεσαι.
Ας πάψουμε πια να δίνουμε περισσότερη σημασία απ’ όση πρέπει σε απόψεις που προέρχονται από ανθρώπους που δεν έχουν καμία βαρύτητα σε σχέση με συγκεκριμένα ζητήματα. Και ας προσέξει επιτέλους και η πολιτεία ποιούς επιλέγει επίσημα για να περνάνε απόψεις πάνω σε πολύ σοβαρά θέματα, όπως αυτό της υγείας, μέσα από σποτάκια που πληρώνονται με δημόσιο χρήμα, όταν η προσωπική τους στάση ζωής έρχεται σε αντίθεση με αυτό που λέγεται ξερά σε μα διαφήμιση. Το παράδειγμα δεν είναι μια από τις καλύτερες μεθόδους διδασκαλίας. Είναι η μοναδική. Και τα παιδιά δεν ακούνε αυτά που λέμε. Βλέπουν αυτά που κάνουμε.
Η πανδημία μας έκανε για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία μας να ρίξουμε τα φώτα μας επάνω στους ανθρώπους που το αξίζουν. Τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας. Και μας έκανε να βγούμε στα μπαλκόνια μας για να τους χειροκροτήσουμε. Και από αυτούς ένα μικρό ποσοστό αξίζει και πάλι να τους αμφισβητήσουμε, όταν τους βλέπουμε, αν και άνθρωποι της υγείας, να γυρνάνε την πλάτη τους στην επιστήμη τους και τις κατακτήσεις της. Η τεχνολογία των συγκεκριμένων εμβολίων για τα οποία γίνεται ο λόγος δεν είναι καινούργια. Είναι τεχνολογία 30 ετών. Και σήμερα αυτά τα εμβόλια έχουν ήδη εμβολιάσει περισσότερους από 3 δισεκατομμύρια συνανθρώπους μας ανά τον κόσμο.
Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Οι στατιστικές αποδεικνύουν τη θεωρία. Εμείς ποιόν θα ακούσουμε; Πού θα στρέψουμε την προσοχή μας;
Σε αυτά ή στον κάθε άσχετο που μιλάει χωρίς να σκεφτεί;
Και αν αγαπητέ Στέφανε, όπως είπες, το κακό δεν σου έχει χτύπησε την πόρτα, επίτρεψέ μου να εκφράζω μια διαφορετική άποψη, μια και έχασα πρόσφατα και τους δύο γονείς μου από την covid19 και ειλικρινά εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να μη στη χτυπήσει ποτέ. Σκέψου το λίγο περισσότερο. Αναθεώρησε τις απόψεις σου. Πρόσεξε λίγο περισσότερο εσύ και η ομάδα σου την υγεία σου, για να συνεχίζεις να συγκινείς αγωνιστικά και άλλαξε έγκαιρα το πλάνο της δικής σου προστασίας και της προστασίας των αγαπημένων σου και όσως σε προσέχουν, όπως ακριβώς θα έκανες και σε έναν σου αγώνα, αν δεν ήθελες να καταλήξει σε defeat. Κι εδώ ο αντίπαλος δεν αστειεύεται. Είναι εξαιρετικά επιθετικός. Παίζει σε κάθε επιφάνεια άκρως αποτελεσματικά και ανεβαίνει μόνιμα στο φιλέ.
Νίκος Μχαλόπουλος
WWW.NIKOSMICHALOPOULOS.GR