Ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Ο συγγραφέας Νίκος Μιχαλόπουλος κοντά σε εκατοντάδες μαθητές της Άρτας μέσω τηλεδιάσκεψης για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού.

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

✔️ Ο συγγραφέας Νίκος Μιχαλόπουλος βρέθηκε κοντά σε εκατοντάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων της Άρτας, μέσω τηλεδιάσκεψης, σιγκινώντας και προβληματίζοντας, με αφορμή τη φετινή Πανελλήνια Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Ήταν πραγματικά μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση αυτή που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση Άρτας, σε συνεργασία με το 7ο Δημοτικό σχολείο Άρτας και το Δημοτικό σχολείο Άνω Καλεντίνης, παρουσία του 2ου Δημοτικού σχολείου Άρτας και των Δημοτικών σχολείων Αγίου Δημητρίου Πέτα, Ελεούσας, Πέτα και Νεοχωρίου, στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης που γίνεται από το Υπουργείο Παιδείας εν μέσω της πανδημίας που μαστίζει όλους τους λαούς του κόσμου.

✔️ Όχημα του συγγραφέα ένα από τα πιο πρόσφατα βιβλία του, το antibullying graphic novel με τίτλο «ΘΕΣ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ; …ΟΜΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ», ένα βιβλίο που χαρακτηρίστηκε γροθιά στο στομάχι και έχει διαγράψει μια μεγάλη πορεία με πολλές ήδη εκδόσεις και εκδηλώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε το επίσημο βιβλίο του Συλλόγου “Χαμόγελο του Παιδιού”, την περίοδο που κατείχε την Πανευρωπαϊκή Προεδρία για θέματα bullying και αποτέλεσε την έμπνευση και την αιτία του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Μουσικού Διαγωνισμού ενάντια σε κάθε μορφή βίας, ο τελικός του οποίου πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία τον Μάιο του 2017 στο Δημαρχείο της Κηφισσιάς με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα.
Ο βραβευμένος συγγραφέας, μέσα από μια σειρά από ιστορίες και προσωπικά βιώματα, καθήλωσε τους μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης που παρακολούθησαν την εκδήλωση, αγγίζοντας ιδιαίτερες πτυχές του φαινομένου του ενδοσχολικού εκφοβισμού και προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπισή του, ενώ δέχτηκε τις ερωτήσεις 22 μαθητών και μαθητριών, ανοίγοντας έναν ουσιαστικό διάλογο μαζί τους.

✔️ Την εκδήλωση άνοιξε ο εμπνευστής της δράσης, εκπαιδευτικός και διεθνής διαιτητής καλαθοσφαίρισης, κύριος Κωνσταντίνος Μητσόπουλος και η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, κυρία Κλεοπάτρα Βασιλείου, ενώ χαιρέτησε και η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέτα Μακρή με το ακόλουθο μήνυμα:

«Καλησπέρα στην υπέροχη παρέα σας
Είναι μεγάλη μου χαρά, να συμμετέχω ενεργά στο σημερινό σας πρόγραμμα, της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, και σας ευχαριστώ, που με προσκαλέσατε στις διαδικτυακές τάξεις σας.
Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία η σημερινή συζήτηση και η ευκαιρία, που μας δίνεται, να συνομιλήσουμε για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως το θέμα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Και αυτές τις ευκαιρίες πρέπει να τις αξιοποιούμε, όταν μας δίνονται, και να τις δημιουργούμε, όταν λείπουν.
Χαίρομαι, λοιπόν, που βλέπω μαθήτριες και μαθητές, της πέμπτης και έκτης τάξης, και τους δασκάλους τους, από τα σχολεία 7ο Δημοτικό Άρτας, Δημοτικό Άνω Καλεντίνης, 2ου Δημοτικού Άρτας, Αγίου Δημητρίου Πέτα, Ελεούσας, Πέτα και Νεοχωρίου. Ελπίζω να ανέφερα όλα τα σχολεία που συμμετέχουν σήμερα…
Σας ευχαριστώ κάθε έναν ξεχωριστά, μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς και την δραστήρια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας , που με τον τρόπο σας, αντιδράτε και καταδικάζετε σε κάθε μορφή βίας και εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό.
Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να ευχαριστήσω για την παρουσία του και το παράδειγμά του, τον συγγραφέα, κύριο Νίκο Μιχαλόπουλο, κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, που θα σας μιλήσει με το δικό του προσωπικό ύφος και την κοινωνική ευαισθησία, που τον διακρίνει, για το θέμα του σχολικού bullying.
Αγαπητά μου παιδιά, η σχολική βία και ο εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο συχνό στη σχολική κοινότητα.
Εγώ θέλω να ξέρετε, πως όλοι εμείς οι ενήλικες, οι δάσκαλοι σας, οι διευθυντές των σχολείων σας, οι γονείς σας, οι οικογένειές σας, είμαστε δίπλα σας.
Να σας βοηθήσουμε σε κάθε πρόβλημα, να σας συμβουλεύσουμε σε κάθε σας ανησυχία, να αντιμετωπίσουμε μαζί σας κάθε σας αγωνία. Γιατί σε όλα τα προβλήματα υπάρχει λύση, αρκεί να τα μοιραστούμε.
Απευθυνθείτε στους ανθρώπους του περιβάλλοντος σας, σχολικού και οικογενειακού, και να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε υποστηρικτές και συμπαραστάτες.
Μιλήστε ελεύθερα, μην ντραπείτε, μην φοβηθείτε!
Μην σηκώνετε μόνες σας και μόνοι σας το βαρύ φορτίο ενός τόσο νοσηρού φαινομένου, όπως είναι η βία και ο εκφοβισμός στο σχολείο.
Εμείς, από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, προσπαθούμε να σας δείξουμε με πολλούς τρόπους, μέσα και από το σχολικό πρόγραμμα, ότι η ενημέρωσή και η ευαισθητοποίηση στο θέμα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, του bullying και του cyber bullying, είναι το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.
Με νέες θεματικές στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, όπως ανθρώπινα δικαιώματα & αξιοπρέπεια, αλληλοσεβασμός και σεβασμός στη διαφορετικότητα, αντιμετώπιση διακρίσεων, κοινωνική ευαισθησία και κοινωνική ευθύνη, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σχολικός και διαδικτυακός εκφοβισμός, θέλουμε να σας δώσουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια και να σας καμαρώσουμε ολοκληρωμένες προσωπικότητες, ελεύθερους, δίκαιους και υπεύθυνους ανθρώπους.
Στεκόμαστε δίπλα σε εσάς, τα παιδιά, αλλά, με την ίδια ευαισθησία, στεκόμαστε δίπλα και στους εκπαιδευτικούς σας, παρέχοντάς τους διαρκή επιμόρφωση και παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά εργαλεία για την άμεση αναγνώριση και αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων.
Η προστασία της ασφάλειας και της υγείας των μαθητών μας, σωματικής και ψυχικής, είναι η μεγάλη μας ευθύνη.
Με τον σχεδιασμό προγραμμάτων και δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, από κοινού, με άλλους οργανισμούς, δήμους, φορείς, για την πρόληψη και προστασία από τους κινδύνους του παραδοσιακού και του διαδικτυακού εκφοβισμού.
Με κάθε μέσο, είμαστε όλοι μαζί στον αγώνα κατά του σχολικού εκφοβισμού.
Η 6η Μαρτίου είναι, κάθε χρόνο, μια εξαιρετική αφορμή, για να ενώσουμε τις φωνές μας σε ένα ηχηρό ΟΧΙ στη βία και τις δυνάμεις μας στην καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και σας εύχομαι καλή πρόοδο και καλή επιτυχία στους στόχους σας.»

✔️ Την Τρίτη, 9 Μαρτίου, ο συγγραφέας θα βρεθεί για το ίδιο θέμα μέσω τηλεδιάσκεψης κοντά στους μαθητές της Δ’ τάξης του 24ου Δημοτικού σχολείου Αχαρνών, ενώ στις 19 Μαρτίου θα επαναλάβει τη συνάντηση με τους μαθητές της Άρτας, αυτή τη φορά όλων των μονοθέσιων και διθέσιων δημοτικών σχολείων.