Ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕ ΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

“Σας ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας κάνατε και μας επισκεφτήκατε και μας ταξιδέψατε με τον τόσο χειμαρρώδη και καθηλωτικό λόγο σας. Οι μαθητές μας, αλλά και εμείς οι καθηγητές οφεληθήκαμε πολλαπλά και διαφορετικά και κερδίσαμε περισσότερα από κάθε άλλη μέρα της σχολικής καθημερινότητας. Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια στο έργο σας!!!”

Με αυτά τα λόγια η φιλόλογος, κυρία Ιωάννα Μπισιώτη, Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Κορωπίου, σχολίασε την ομιλία του βραβευμένου συγγραφέα Νίκου Μιχαλόπουλου και την παρουσίαση του τελευταίου του αντιbullying βιβλίου “ΘΕΣ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ; …ΟΜΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ”, με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, που γιορτάστηκε στις 6 Μαρτίου και τρεις ημέρες πριν τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου λίγες μέρες αργότερα.

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος μίλησε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο, αλλά και τις ρίζες του μέσα στις ίδιες τις κοινωνίες και τις οικογένειές μας.
Θέματα όπως αυτά της διαφορετικότητας, της βίας, της αντίδρασης, αλλά και της πίστης στον εαυτό μας, της θωράκισής μας απέναντι σε επικίνδυνες καταστάσεις και προτάσεις για λύσεις του προβλήματος κύλησαν σε μια παρουσίαση συναισθηματική, ανθρώπινη και ουσιαστική με όχημα το τελευταίο του βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα με τίτλο, ένα βιβλίο ενάντια στην οποιασδήποτε μορφής βία με ήρωες καθημερινούς, υπαρκτούς, απόλυτα αληθινούς, που κοινό και κριτική χαρακτήρισαν ως ένα συγκλονιστικό βιβλίο, γροθιά στο στομάχι.
«Η Αρετή χρειάστηκε κάποτε να φάει το γλυκό της από το πάτωμα, ο Άγγελος έμαθε να κρύβεται και να φεύγει μακριά, ο Τζαράχ άφησε ένα πόλεμο πίσω στην πατρίδα του και βρήκε έναν άλλο εδώ, αν όχι χειρότερο, σίγουρα πιο ύπουλο κι ο Τριαντάφυλλος δεν έμοιαζε με κανέναν και δεν έφταιγε γι” αυτό, αλλά δεν το καταλάβαινε, ούτε αυτός, ούτε οι άλλοι.
Τέσσερις δρόμοι που περνάνε μπροστά από ένα σχολείο, ένα νηπιαγωγείο, ένα στάδιο και μια κατασκήνωση ενώνονται με έναν περίεργο τρόπο στο πριν, στο τώρα και στο μέλλον.
Κάποιοι μας συστήθηκαν ως Νταήδες, Ξερόλες, Καμπόσοι και Μάγκες.
Ήταν πράγματι;
Πολλές φορές στη ζωή μας τα πάντα μετριούνται με μια μεζούρα, αλλά κάποιοι πάντα περισσεύουν και τα θύματα γίνονται εύκολα θύτες και το αντίθετο σε ένα παιχνίδι ρόλων, που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο, γιατί δυστυχώς όλα τα πράγματα στη ζωή δεν είναι παιχνίδι.»
•Το βιβλίο στηρίζει τους σκοπούς του συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού» και είναι το επίσημό του βιβλίο, κατέχοντας την Πανευρωπαϊκή Προεδρία για θέματα bullying.
•Το βιβλίο είναι προτεινόμενο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού.
•Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου διοργανώθηκε το 1ο Μαθητικό Διαγωνιστικό Φεστιβάλ για μπάντες ή σόλο καλλιτέχνες ενάντια στο bullying και σε κάθε μορφή βίας, που πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία και συμμετοχές από όλη την Ελλάδα το 2017, αλλά και η ομώνυμη βιωματική θεατρική παράσταση από τον ηθοποιό Βασίλη Χαλακατεβάκη και τη σκηνοθέτιδα Δέσποινά Μαραγκουδάκη, σε παραγωγή της εταιρείας ΧΡΟΝΟΣ-ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.