Ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
Με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, που γιορτάστηκε στις 6 Μαρτίου, και λίγες μέρες πριν την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, που θα γιορταστεί στις 2 Απριλίου, ο συγγραφέας Νίκος Μιχαλόπουλος επισκέφτηκε το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω,  μιλώντας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για το παγκόσμιο φαινόμενο του bullying, αλλά και τις ρίζες του μέσα στις ίδιες τις κοινωνίες και τις οικογένειές μας.
Θέματα όπως αυτά της διαφορετικότητας, της βίας, της αντίδρασης, αλλά και της πίστης στον εαυτό μας, της θωράκισής μας απέναντι σε επικίνδυνες καταστάσεις και προτάσεις για λύσεις του προβλήματος κύλησαν σε μια παρουσίαση συναισθηματική, ανθρώπινη και ουσιαστική.
Όχημα της συνάντησης των μαθητών με τον συγγραφέα και των όσων ακούστηκαν, το τελευταίο του βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα με τίτλο «ΘΕΣ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ; ΟΜΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ», ένα βιβλίο ενάντια στην οποιασδήποτε μορφής βία με ήρωες καθημερινούς, υπαρκτούς, απόλυτα αληθινούς.
«Η Αρετή χρειάστηκε κάποτε να φάει το γλυκό της από το πάτωμα, ο Άγγελος έμαθε να κρύβεται και να φεύγει μακριά, ο Τζαράχ άφησε ένα πόλεμο πίσω στην πατρίδα του και βρήκε έναν άλλο εδώ, αν όχι χειρότερο, σίγουρα πιο ύπουλο κι ο Τριαντάφυλλος δεν έμοιαζε με κανέναν και δεν έφταιγε γι” αυτό, αλλά δεν το καταλάβαινε, ούτε αυτός, ούτε οι άλλοι.
Τέσσερις δρόμοι που περνάνε μπροστά από ένα σχολείο, ένα νηπιαγωγείο, ένα στάδιο και μια κατασκήνωση ενώνονται με έναν περίεργο τρόπο στο πριν, στο τώρα και στο μέλλον.
Κάποιοι μας συστήθηκαν ως Νταήδες, Ξερόλες, Καμπόσοι και Μάγκες.
Ήταν πράγματι;
Πολλές φορές στη ζωή μας τα πάντα μετριούνται με μια μεζούρα, αλλά κάποιοι πάντα περισσεύουν και τα θύματα γίνονται εύκολα θύτες και το αντίθετο σε ένα παιχνίδι ρόλων, που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο, γιατί δυστυχώς όλα τα πράγματα στη ζωή δεν είναι παιχνίδι.»
•Το βιβλίο στηρίζει τους σκοπούς του συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού» και είναι το επίσημό του βιβλίο, κατέχοντας την Πανευρωπαϊκή Προεδρία για θέματα bullying.
•Το βιβλίο είναι προτεινόμενο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού.
•Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου διοργανώθηκε το 1ο Μαθητικό Διαγωνιστικό Φεστιβάλ για μπάντες ή σόλο καλλιτέχνες ενάντια στο bullying και σε κάθε μορφή βίας, που πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία και συμμετοχές από όλη την Ελλάδα το 2017, αλλά και η ομώνυμη βιωματική θεατρική παράσταση από τον ηθοποιό Βασίλη Χαλακατεβάκη και τη σκηνοθέτιδα Δέσποινά Μαραγκουδάκη, σε παραγωγή της εταιρείας ΧΡΟΝΟΣ-ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.