Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Ανδρέα Ντύσσελντορφ

Το “ΘΕΣ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ;” στη μεγάλη γιορτή του Ελληνικού Σχολείου του Ντύσσελντορφ κατά της βίας

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 

ΝΤΥΣΣΕΛΝΤΟΡΦ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Μια πολύ σημαντική εκδήλωση για το bullying και τη βία στη ζωή μας με το σύνθημα “ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ • ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ” πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγίου Ανδρέα στο Ντύσσελντορφ, με πρωτοβουλία της εκπαιδευτικού του Ελληνικού Σχολείου  Jan-Wellem-Schule Teilstandort, Oberbilker Allee 244 40227 Düsseldorf, κυρίας Μαρίας Μίγκου με επίσημο καλεσμένο τον βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα συγγραφέα Νίκο Μιχαλόπουλο και την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του ακοντισμού Άννα Βερούλη.

Αφορμή το νέο βιβλίο του Νίκου Μιχαλόπουλου, “ΘΕΣ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ; ΟΜΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ”, επίσημο βιβλίο του Συλλόγου “Το Χαμόγελου του Παιδιού”, που κατέχει την Πανευρωπαϊκή Προεδρία για θέματα bullying, προτεινόμενο βιβλίο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το θέμα του ενδοσχολικού εκφοβισμού και αιτία της διοργάνωσης του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Μουσικού Διαγωνισμού ενάντια σε κάθε μορφή βίας, που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη στην Ελλάδα με τεράστια επιτυχία και συμμετοχές από όλη τη χώρα και κάθε σχολική βαθμίδα.

Οι μαθητές του Ελληνικού σχολείου παρουσίασαν μια γιορτή μουσικής, θεάτρου, παντομίμας, λογοτεχνίας και αθλητισμού με μηνύματα κατά της ενδοσχολικής βίας, αλλά και κάθε μορφής βίας στη ζωή μας.

Ο συγγραφέας σε μια πολύ συναισθηματική ομιλία και μέσα από αλληγορίες, που απευθύνονταν απ’ευθείας στην καρδιά, άγγιξε τους άξονες του προβλήματος, που δεν είναι άλλοι από την αίσθηση της διαφορετικότητας, που οι κοινωνίες διαμορφώνουν για τους πολίτες τους και η σημασία της ποικιλομορφίας, που κάνει τον κόσμο μας πολύ πιο ενδιαφέροντα και λειτουργικό. Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί, όπως άλλωστε και η πρωταθλήτρια του ακοντισμού, σε προσωπικές εμπειρίες bullying, που στιγμάτισαν την πορεία τους, αλλά αποτέλεσαν και το έναυσμα για έναν ακόμα πιο παθιασμένο αγώνα προς τους στόχους τους.

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου οι δύο καλεσμένοι είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Ελληνικό Σχολείο, που διοργάνωσε την εκδήλωση και να μιλήσουν στους μαθητές των μεγάλων τάξεων για τη δύναμη του ονείρου στη ζωή μας, την αξία της υπέρβασης και τη σημασία της ανακάλυψης όλων αυτών για τα οποία αξίζει να παλεύουμε στη ζωή μας.

Το μήνυμα, αλλά και προσωπικό σύνθημα του Νίκου Μιχαλόπουλου και τίτλος της πρώτης σειράς βιβλίων του ακούστηκε ισχυρό και  ηχηρό:

“ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ  ΘΕΛΩ  ΜΠΟΡΩ”