Νίκος Μιχαλόπουλος Διατροφή,

Φαγητό. Ταξίδι γνώσης, περιπέτειας και απόλαυσης

Ένα από τα πιο βασικά πράγματα στην σύνταξη του καθημερινού μας πλάνου διατροφής είναι η γνώση και η συνειδητοποίηση για το γεγονός, πως ένα τέτοιο πλάνο είναι αυστηρά προσωπικό.
Πολλές φορές παρασυρόμαστε από παραδείγματα ανθρώπων του κύκλου μας ή ευρύτερα γνωστών ανθρώπων, που προβάλλονται από τα μέσα και προσπαθούμε να ακολουθήσουμε την διατροφική τους ρουτίνα, χωρίς να καταφέρνουμε όμως να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Γιατί;
Μα γιατί κάθε πλάνο διατροφής, για να είναι επιτυχημένο, πρέπει να είναι εξατομικευμένο και να λαμβάνει υπ’ όψη του μια σειρά από προσωπικά χαρακτηριστικά, που θα δώσουν την μικρή διαφοροποίηση, που θα φέρει την μεγάλη αλλαγή προς το καλύτερο και ανάλογα με τον στόχο μας.
Δεν ξεχνάμε λοιπόν ποτέ:1. Tην ατομικότητα κάθε ανθρώπου.
Ατομικότητα σημαίνει προσωπικά χαρακτηριστικά, προσωπικές ανάγκες, περιβάλλον, πρότυπα, επιδιώξεις και μια σειρά από παράγοντες, που είναι μοναδικοί για τον καθένα και τον σηματοδοτούν ως μία ξεχωριστή οντότητα με διαφορετικό προφίλ και βαρύτητα.

  1. Τις ενεργειακές μας ανάγκες.
    Προσπαθώντας να φτιάξουμε ένα καθημερινό διαιτολόγιο δεν είναι δυνατόν να μην λάβουμε υπ’ όψη μας τις ανάγκες του σώματός μας απλά για να υπάρξει. Δηλαδή τις θερμίδες, που χρειάζεται να καταναλώσει βάσει του μεταβολικού του ρυθμού (1 θερμίδα για κάθε κιλό σωματικού βάρους στους άντρες, 0,95 στις γυναίκες για κάθε ώρα της ημέρας), τον τρόπο ζωής του (τον συντελεστή εκείνον που πολλαπλασιάζει το προηγούμενο αποτέλεσμα του μεταβολικού μας ρυθμού ανάλογα με το είδος έντασης της φυσικής μας δραστηριότητας και που εκτείνεται από το 0,2 της καθιστικής ζωής μέχρι το 0,8 του πρωταθλητισμού) και της τροφογενής θερμογένεσης, της ενέργειας δηλαδή, που χρειαζόμαστε μόνο και μόνο για να καταπιούμε την τροφή μας (το 10% του παραπάνω γινομένου, που προστίθεται για να μας δώσει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών μας, για να παραμείνουμε στην σημερινή μας κατάσταση).

3.Το είδος εργασίας μας.
Άλλες ανάγκες έρχεται να καλύψει η διατροφή ενός υπαλλήλου γραφείου και άλλες ενός τριαθλητή, που κολυμπάει 1,5 χιλιόμετρο, ποδηλατεί 100 χιλιόμετρα και τρέχει 10 χιλιόμετρα και όλα αυτά το ένα πίσω από το άλλο χωρίς διάλειμμα στον ίδιο αγώνα.

  1. Είδος φυσικής δραστηριότητας.
    Σχετίζεται με το προηγούμενο, αλλά εξιδανικεύει ακόμα περισσότερο ανθρώπους ίδιων περίπου κατηγοριών. Άλλες δηλαδή και πάλι διατροφικές ανάγκες έχει μία πρωταθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής και άλλες μια αθλήτρια της άρσης βαρών μεγάλης κατηγορίας. Άλλες θερμίδες καταναλώνει ο δημοσιογράφος-αρχισυντάκτης, που συντάσσει τα κείμενα στο γραφείο του και άλλες ο μάχιμος ρεπόρτερ του δρόμου ή της εμπόλεμης ζώνης.
  2. Το σωματικό βάρος.
    Δεν μπορεί ποτέ να ακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής ένας άντρας βάρους 80 κιλών και ένα κορίτσι βάρους 40 κιλών, άσχετα με το ποιες είναι οι επιδιώξεις τους και αυτό γιατί ένα τέτοιο κοινό πρόγραμμα είναι καταδικασμένο να αποτύχει στην γέννησή του λόγω αδυναμίας κάλυψης βασικών αναγκών.
  3. Την ηλικία.
    Όσο μεγαλώνουμε, οι θερμίδες πρέπει να περιορίζονται, γιατί πολλά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά αλλάζουν σταδιακά και μάλιστα προς τα κάτω. Μεταβολικός ρυθμός, σωματική άσκηση, εργασία προσδιορίζουν ένα νέο τρόπο ζωής με τάσεις ύφεσης. Μοναδικό μυστικό, που μόνο μυστικό δεν είναι, αποτελεί η διατήρηση της καλής μας υγείας, ώστε να μπορούμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο έντονη φυσική δραστηριότητα!!!
    7. Το φύλο.
    Από κατασκευής οι άντρες χρειάζονται περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες απλά και μόνο λόγω κατασκευής και σωματότυπου, εξού και η διαφορά στον συντελεστή του μεταβολικού ρυθμού, μικρή βέβαια, αλλά υπαρκτή. Το μοναδικό πράγμα, που και πάλι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα υπέρ των γυναικών είναι η σωματική άσκηση και ο τρόπος ζωής. Μια υπερδραστήρια γυναίκα θα χρειαζόταν περισσότερες θερμίδες στην καθημερινή της ζωή από έναν οκνηρό άντρα. Θυμηθείτε τον συντελεστή του τρόπου ζωής. Είναι τόσο σημαντικός, που μπορεί να διαφοροποιήσει έντονα τον φαινότυπο, δηλαδή το ποιοί είμαστε, από τον γονότυπο, δηλαδή το ποιοί γεννιόμαστε.
    8. Συνθήκες διαβίωσης- Οικονομικό status.
    Πάντα έπαιζε πρωτεύοντα ρόλο στην διατροφή των ανθρώπων και την εξέλιξή τους από αρχαιοτάτων χρόνων.
    Αλλιώς σιτίζεται ο κάτοικος της ερήμου, αλλιώς ο άνθρωπος του αρκτικού κύκλου.
    Σ’ ένα ταξίδι μου πριν χρόνια στην Λαπωνία κάποιο Ιανουάριο με θερμοκρασίες στους -44οC και μόνιμο σκοτάδι, κάθε πρωί ξεκινούσα την ημέρα μου με τεράστιες ποσότητες των πιο λιπαρών ψαριών που μπορούσα ποτέ να φανταστώ και αυτό το έκανα όχι από επιλογή, αλλά από μία περίεργη ανάγκη, που μου γεννούσε το σώμα μου και έπρεπε να ακολουθήσω. Αντίστοιχο παράδειγμα συνθηκών διαβίωσης αλλά από την αντίθετη πλευρά, όταν βρέθηκα πριν δύο χρόνια στην κορυφή του Κιλιμάντζαρο και ενώ κατανάλωνα κάθε μέρα 500 θερμίδες περίπου περισσότερες από το κανονικό λόγω ακραίων αλλαγών θερμοκρασίας το ίδιο 24ωρο από τους +40οC το πρωί στους -25οC το βράδυ, η όρεξή μου περιοριζόταν συνεχώς λόγω του υπερβολικού υψομέτρου των 6.000μ. Εκεί λοιπόν έπρεπε λόγω γνώσης να επιβληθώ στο σώμα μου και τις απαιτήσεις του, για να καλύψω τις ανάγκες του, που εκτός των άλλων απαιτούσαν και 6 λίτρα νερό κάθε μέρα!!!
    Όσο για τον οικονομικό παράγοντα δεν είναι καθόλου τυχαίο, που οι ασθενέστερες οικονομικά ομάδες πληθυσμού πάσχουν από παχυσαρκία.
    9. Τις προσωπικές μας προτιμήσεις.
    Αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής να πετύχει για μας, οφείλουμε να ακούσουμε τον εαυτό μας και να τον αφήσουμε να μας κατευθύνει πολλές φορές. Και γιατί, αν αυτό το πρόγραμμα διατροφής δεν έχει μέσα του και πράγματα, που πραγματικά μας αρέσουν, δεν θα καταφέρουμε να το ακολουθήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και γιατί πολλές φορές το σώμα μας γνωρίζει και μας οδηγεί.
    Σε μια εξέταση δυσανεξίας που έκανα πριν χρόνια φάνηκε, πως πολύ καλά από πολύ μικρός είχα κόψει το γάλα, γιατί δεν μου πήγαινε διατροφικά και κούραζε τον μεταβολισμό μου, ενώ ασυναίσθητα είχα αυξήσει την πρόσληψη γιαουρτιού, το οποίο τελικά αποδείχτηκε, ότι μου έκανε καλό, λόγω ενός ενζύμου, που διέθετε. Και ακόμα, όταν μου ζητήθηκε να κατατάξω τα κρέατα ανάλογα με την σειρά προτίμησής μου, η θεωρητικά λανθασμένη δική μου κατάταξη, που έφερνε το κόκκινο κρέας στην πρώτη θέση, αποδείχτηκε η καλύτερη για μένα, γιατί απλά ο οργανισμός μου αυτήν μπορούσε να μεταβολίσει καλύτερα.
    Φίλοι μου το ταξίδι της διατροφής είναι κυρίως ένα ταξίδι γνώσης και περιπέτειας. Όσο πιο προετοιμασμένοι το ζήσουμε για τόσο περισσότερο θα το απολαύσουμε.
    Και σας το λέει αυτό ένας άνθρωπος, που πέρασε τα παιδικά του χρόνια ως παχύσαρκος, σήμερα συνεχίζει να κάνει πρωταθλητισμό στα αγωνίσματά του για πάνω από 30 χρόνια και φυσικά δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει, πως ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!!!
    Nίκος Μιχαλόπουλος
    Συγγραφέας Παιδικών βιβλίων Εκπαιδευτικός
    Αθλητής-Μέλος του μεγαλύτερου αθλητικού και φιλανθρωπικού ιδρύματος στον κόσμο, του LAUREUS SPORT FOR GOOD FOUNDATION, που χρησιμοποιεί τον αθλητισμό ως μέσο για θετικές κοινωνικές αλλαγές

O Nίκος Μιχαλόπουλος έχει γράψει το εγκεκριμένο από τα Υπουργεία Ελλάδας και Κύπρου best seller ‘’ΠΕΝΤΕ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ’’, που έγινε θεατρική παράσταση και βρίσκεται ήδη στην 12η του έκδοση. Εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ.
Πηγή: www.aLaChef.gr